Kryptovaluutta

Kryptovaluutta on usein otsikoissa hyvässä sekä pahassa ja olet varmasti kuullut niistä joskus. Se on kuitenkin mahdollisuus sijoittaa sekä vaurastua ennennäkemättömällä tavalla.

Olemme keränneet yhteen paikkaan luotettavia sekä hyviä kryptovaluuttapörssejä. Löydät meiltä tutut ja turvalliset nimet ja voit sijoittaa rauhassa.

Lue lisää kryptovaluutoista.

Kryptovaluutta on nykyaikainen sijoituskohde

Kryptovaluutta on uutta teknologiaa ja se on alun perin luotu toimimaan digitaalisena maksujärjestelmänä. Kryptovaluuttoihin on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa sijoittaa, sekä sijoittajia on suhteessa huomattavasti vähemmän kuin osakepörssissä. Sen vuoksi kryptovaluuttojen kurssit vaihtelevat lyhyenkin ajan sisällä paljon.

Kryptovaluutat toimivat ns. ilman ulkopuolista varmennusta eli ne eivät luota keskitettyyn tahoon varmentaessaan valuutan siirtoa. Järjestelmä on paljon nopeampi ja tehokkaampi, kuin perinteinen pankkijärjestelmä.

Tietokoneet varmentavat koodilla, että saat tehdä vaihtokauppaa eikä käytännössä mikään taho rajoita tekemiäsi kauppoja.

Kryptovaluuttoja voidaan hyödyntää esimerkiksi lainaamiseen ja voit ympäri kellon lainata omia kryptovaluuttojasi vastaan lisää rahaa.

Kryptovaluutoissa on se hyvä puoli, että voit vaihtaa kryptovaluuttaa toiseen kellonajasta riippumatta ja silloin kun sinulle sopii. Ne toimivat ympäri vuorokauden jokaisena päivänä vuodessa, eikä juhlapyhät vaikuta kryptovaluuttojen toimintaan.

Miten ostan kryptovaluuttaa?

Turvallisin tapa ostaa kryptovaluuttoja on niihin tarkoitetusta pörsseistä. Kryptovaluuttaa myy jo kymmenet eri pörssit ja jotkut osakemarkkinapörssit myyvät myös niihin liittyviä rahastoja esimerkiksi.

Tee ensin valinta kryptovaluuttapörssistä ja sen jälkeen talleta käyttäjätilillesi rahaa. Sen jälkeen voit vaihtaa rahan kryptovaluuttaan ja joko odottaa arvon nousemista, vaihtaa sen rahaksi tai tehdä ostoksia siihen soveltuvassa kaupassa.

Kryptovaluutta on pitkän ajan sijoitus ja moni pörssi tarjoaa mahdollisuutta tehdä esimerkiksi automaattisia ostoja joka kuukausi. Kun kryptovaluuttaa ostaa joka kuukausi, silloin ostohinta pysyy tasaisena ja pitkän aikavälin puitteissa ei ole väliä missä ajankohdassa olet ostanut.

Valitse kryptovaluuttapörssi

Sinun ei tarvitse sitoutua pelkästään tiettyyn kryptovaluuttapörssiin ja voit pitää tilejä vaikka monessa paikassa samaan aikaan. On kuitenkin helppoa aloittaa valitsemalla yksi pörssi ja keskittyä siihen aluksi.

Kryptopörssi voi antaa mahdollisuuden vaihtaa rahaa kryptovaluuttaan tai tehdä ns. ostotarjouksia, kuten osakemarkkinoillakin. Jos vaihdat suoraan ilman asetettua hintaa, voit joutua ostamaan valuuttaa hieman kalliimmalla, mutta sinun ei tarvitse miettiä sitä sen enempää vaan pörssi hoitaa sen puolestasi.

  • Kryptot: Yli 250 erilaista kryptovaluuttaa.

  • Asiakastuki: Asiakaspalvelu saatavilla 24/7, useita kieliä.

  • Kaupankäyntikulut: Alkaen 0,40 % per toimeksianto.

  • Kryptot: Yli 600 erilaista kryptovaluuttaa.

  • Asiakastuki: Asiakaspalvelu saatavilla 24/7, useita kieliä.

  • Kaupankäyntikulut: Alkaen 0,1 % per toimeksianto.

  • Kryptot: Yli 20 erilaista kryptovaluuttaa.

  • Asiakastuki: Asiakaspalvelu suomeksi ja englanniksi.

  • Kaupankäyntikulut: Tyypillisesti noin 1% per toimeksianto.

  • Kryptot: Yli 40 erilaista kryptovaluuttaa.

  • Asiakastuki: Asiakaspalvelu saatavilla useilla kielillä.

  • Kaupankäyntikulut: Ei perinteisiä kaupankäyntikuluja.

  • Kryptot: Keskittyy pääasiassa suurimpiin kryptovaluuttoihin.

  • Asiakastuki: Suomenkielinen asiakaspalvelu, arkisin.

  • Kaupankäyntikulut: 2 % per toimeksianto.

  • Kryptot: Yli 100 erilaista kryptovaluuttaa.

  • Asiakastuki: Asiakaspalvelu englanniksi.

  • Kaupankäyntikulut: Vaihtelee 0,50 % ja 3,99 % välillä.

• Jos tarvitset tarkempia ja ajankohtaisia tietoja kustakin pörssistä, suosittelemme vierailemaan niiden virallisilla verkkosivuilla tai ottamaan yhteyttä niiden asiakaspalveluun. Tämä varmistaa, että saat kaikista luotettavimmat ja ajantasaisimmat tiedot.

Talleta rahaa kryptopörssin tilille

Kryptovaluuttaa varten pitää yleensä tallettaa rahaa ensin omalle kaupankäyntitilille ja sen jälkeen tehdä vaihtokauppaa. Jotkut pörssit voivat antaa tehdä ostoksen suoraan ja näin ollen saat nopeasti kryptovaluuttaa omalle tilillesi.

Kryptovaluutan vaihtaminen on yksinkertaista ja voit vaihtaa sitä takaisin myös euroiksi tarvittaessa. Eurot voit tallettaa omalle tilillesi koska tahansa ja kotiouttaa voittosi. Sinun tulee ottaa huomioon, että kryptovaluuttojen vaihtamisesta pitää maksaa myyntivoittoja, kuten osakkeistakin. Järjestelmät eivät lähetä tietoa automaattisesti, vaan sinun pitää itse tehdä raportointi.

Osta kryptovaluuttaa

Sinulla on tili pörssissä ja rahaa tilillä, nyt on aika ostaa kryptovaluuttaa. Voit valita kätevästi mitä kryptovaluuttaa haluat ja miten paljon sitä haluat. Kryptovaluutassa on se ero osakkeisiin, että voit ostaa myös osan kryptovaluutasta.

Bitcoin arvo on n. 25 000 euroa, mutta voit ostaa esimerkiksi 0.001 kappaletta kyseistä kryptovaluuttaa. Sen arvo on juuri se mitä olet maksanut siitä ja sen arvo tulee muuttumaan markkinoiden muuttuessa.

Voit ostaa kryptovaluuttoja suoraan kortilla

Joissain tapauksissa kryptovaluuttojen ostamisen prosessi on huomattavasti yksinkertaisempi. Moni kryptopörssi tarjoaa mahdollisuuden automaattiostoihin, jotka veloitetaan luottokortilta. Tämä poistaa rahan tallettamisen ja helpottaa esimerkiksi pitkäaikaissäästämistä, mikäli ostoja halutaan tehdä aina tasaisin väliajoin mahdollisimman helposti. Joillakin kryptopörsseillä on olemassa myös oma maksukorttiratkaisu, usein Visan tai Mastercardin tarjoamana, jota voidaan hyödyntää helposti muiden kryptopörssin palvelujen ohessa.

Lue tästä miten kryptovaluuttojen kurssit muuttuvat

Miten kryptovaluuttojen kurssit muuttuvat?

Tällä hetkellä kryptovaluutoissa on yhteensä rahaa hieman yli 1 biljoona dollaria. Vuoden 2021 loppupuolella luku oli lähelle 3 biljoonaa dollaria. Eli nyt ollaan muutamassa vuodessa tultu paljon alaspäin, joten moni kryptovaluutta on muuttunut arvoltaan.

Jos kryptovaluuttoja vertaa osakemarkkinoihin, osakemarkkinoissa on lähemmäs 100 biljoonaa dollaria rahaa. Se on siis melkein 100 kertaa isompi ja myös historia on paljon pidemmällä. Osakemarkkinat toimivat huomattavasti vakaammin kuin kryptovaluutat, mutta nekin ovat heilahdelleet paljon viime vuosien aikana.

Bitcoin on suosituin kryptovaluutta ja tällä hetkellä se kattaa 45% koko kryptovaluuttamarkkinasta. Sen ja monen muun kryptovaluutan hinta on muuttunut paljon vuosien varrella.

Bitcoin kurssi

Bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 41 000 dollaria ja se on kryptovaluutoista ehdottomasti vanhin ja suosituin. Kryptovaluuttamarkkinoiden ollessa huipussaan 2021 vuoden lopulla yhden Bitcoinin arvo oli yli 60 000 dollaria. Eli sen arvo on tällä hetkellä siihen verrattuna laskenut n. 30%.

Jos ostit Bitcoinia silloin, olet nyt näennäisesti paljon tappiolla. Jos ostit kuitenkin Bitcoinia ennen vuotta 2021, niin olet voitolla. Koronan iskiessä yhden Bitcoinin arvo oli n. 5000 dollaria eli siitä tähän päivään on jo 5 kertainen voitto. 2010 vuonna yhden Bitcoinin arvo oli n. 5 senttiä, eli jos silloin ostit Bitcoinia, niin olet todennäköisesti hyvin varakas.

Ethereum kurssi

Ethereum on toiseksi suosituin kryptovaluutta ja se on julkaistu muutamia vuosia Bitcoinin jälkeen. Ethereum kattaa n. puolet vähemmän kryptovaluuttamarkkinoista, kuin Bitcoin eli 20%. Bitcoin ohjaa aika lailla kryptovaluuttamarkkinoita, joten Ethereumin kanssa ollaan suhteellisen samoilla linjoilla.

Ethereum kurssi on tällä hetkellä hieman yli 2000 dollaria ja sen arvo oli melkein 5000 dollaria vuoden 2021 loppupuolella. Jos ostit Ethereumia ennen vuotta 2021, olet voitolla. Jos ostit Ethereumia vuonna 2015 sen ollessa kappaleelta n. 50 senttiä, niin olet todella varakas.

Alt coinien kurssit

Bitcoin ja Ethereum ovat suosituimpia kryptovaluuttoja ja muita kryptoja kutsutaan termillä Alt coin eli vaihtoehtoinen kolikko. Nykypäivänä Alt coineja on jo yli 20 000 erilaista ja niiden markkina-arvo heilahtelee paljon jyrkemmin, kuin Bitcoinin tai Ethereumin.

Tällä hetkellä Bitcoin ja Ethereum ovat kryptomaailmassa turvallisia sijoituskohteita vaikka Bitcoinin arvo on laskenut 70%. Alt coineja tulee kokoajan uusia ja niiden arvo voi muuttua päivässäkin jopa yli 99%. Uutta kehitetään kokoajan ja sieltä voi löytyä helmiä seasta, minkä avulla voit itse rikastua yllättävän pienellä panostuksella.

Kryptovaluutat ostetaan eri pörsseistä

Kryptovaluuttojen ostaminen on mahdollista monista eri pörsseistä. Sinun ei tarvitse sitoutua vain yhteen tiettyyn pörssiin, mutta on helpompaa tutustua yhteen ja käyttää sitä lähtökohtaisesti omaan vaihdantaan alussa.

Kryptovaluuttojen ostaminen on eri pörsseissä erilaista. Joitain kryptovaluuttoja ei voi ostaa laisinkaan tietystä pörssistä. Yleensä kuitenkin kryptovaluuttapörsseissä on ne vakaimmat ja varmimmat vaihtoehdot ja pienemmille valuutoille on eri paikat mistä niitä voi ostaa.

Suomalaisia vaihtoehtoja kryptovaluuttapörsseille löytyy Coinmotionista sekä Northcryptosta. Binance, Coinbase ja Etoro ovat kansainvälisesti toimivia kryptopörssejä. Binance on selkeästi suurin pörssi kaikista kryptovaluutoista, noin. 8 kertaa suurempi vuorokauden volyymi seuraavaan verrattuna, joka on Coinbase. Listaus on CoinMarketCap sivuston tekemä, ja perustuu erilaisiin pisteytyksiin.

Kryptovaluutat ostetaan eri pörsseistä

Binance

Binance on tällä hetkellä kaikista suurin kryptovaluuttapörssi. Sen on perustanut Changpeng Zhao vuonna 2017. Yrityksen pääkonttori sijaitsi Kiinassa, mutta muutti ulkomaille sen jälkeen, kun Kiina asetti kryptovaluutoille rajoituksia.

Binance on tasaisesti kasvattanut rooliaan kryptovaluuttamarkkinoilla ja laajentanut toimintaansa kokoajan suuremmaksi. Yritys on mm. ostanut joitain pienempiä pörssejä toisista maista, jotta se saisi oikeudet tehdä liiketoimintaa kyseisessä maassa. Tällä hetkellä Binancen kautta vaihdetaan melkein 10 miljardin dollarin verran vuorokaudessa.

Coinmotion

Coinmotion on vuonna 2012 perustettu kryptovaluuttapörssi, joka sijaitsee Suomessa. Yhtiön ideana on tehdä kryptovaluuttojen ostamisesta ja hallinnoinnista helppoa. Yrityksellä on kuluttaja-asiakkaita, private banking-asiakkaita sekä talousmaailman organisaatioita.

Vuonna 2021 Coinmotionin vaihdanta oli yli 750 miljoonaa euroa. Yrityksellä on reilu 50 työntekijää ja se toimii lähinnä pohjoismaissa sekä Espanjassa. Vaihtokauppaa voi pörssissä tehdä reilu 10 eri valuutan kanssa, jotka ovat suosittuja sekä turvallisia vaihtoehtoja kryptovaluutoille.

Coinbase

Coinbase on amerikkalainen kryptovaluuttapörssi, joka on listattuna Amerikan pörssissä. Se on laajin kryptovaluuttapörssi Amerikassa vaihdannaltaan. Yrityksellä ei ole virallista päätoimipaikkaa, sillä se toimii hajautetusti verkossa.

Yritys perustettiin vuonna 2012, mutta vuoden 2020 aikana se ilmoitti siirtyvänsä täysin etätyöskentelyyn lopettavansa pääkonttorin toiminnan. Huhtikuussa 2021 yritys listautui pörssiin ja ennen listautumista osakkeen arvoksi arvioitiin 250 dollaria. Ensimmäisen päivän aikana sen kurssi nousi kuitenkin jopa 328 dollariin kappaleelta. Coinbase kurssi on tällä hetkellä n. 59 dollaria kappaleelta.

Northcrypto

Northcrypto on suomalainen kryptovaluuttojen kauppapaikka ja kertoo suurimpien arvojensa olevan luotettavuus sekä helppokäyttöisyys. Tällä hetkellä pörssin valikoimaan kuuluu Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Chainlink, Aave, Polygon, USDC sekä Apecoin.

Yritys on perustettu vuonna 2018 ja toimii Finanssivalvonnan alaisena Suomessa. Yrityksen toimisto sijaitsee Turussa.

Etoro

Etoro on monikansallinen sijoitusalusta, joka tarjoaa sosiaalisen aspektin sijoittamiseen. Voit seurata sijoittajia ja tehdä samoja sijoituksia, kuin mitä hekin tekevät. Etoro tarjoaa myös paljon erilaisia joustavia vaihtoehtoja kryptovaluuttoihin, joihin kannattaa perehtyä enemmän, mikäli niitä kokeilee ensimmäistä kertaa.

Kryptovaluutan säilytys

Kryptovaluutan säilytys

Kryptovaluutat on luotu alun perin täysin hajautetuiksi ja kyseiset pörssit sotivat kryptovaluuttojen alkuperäistä käyttötapaa vastaan. Tavoitteena olisi olla täysin riippumaton mistään ulkopuolisesta järjestelmästä, mutta ostamalla kryptovaluuttaa pörssistä, on sijoituksesi ns. pörssissä olevassa lompakossa tallessa.

Mikäli pörssi menisi konkurssiin, voi se tarkoittaa usein sitä, että kryptovaluuttasi voisi jäädä pörssin haltuun. Pörssissä kryptovaluutan hallinnointi on kuitenkin tavalliselle käyttäjälle helpointa, mutta muitakin vaihtoehtoja sille löytyy.

Kryptovaluuttojen säilyttämisestä käytetään sanaa lompakko, mutta se ei ole aivan sitä. Lompakkosi on käytännössä koodinpätkä, mikä on merkitty kryptovaluutan lohkoketjuun. Kun sinulla on oman lompakon salasana ja tunnus, silloin pääset käsiksi lohkoketjussa olevaan tietoon omistuksistasi.

Keskitetty lompakko

Keskitetty lompakko tarkoittaa tiliä kryptovaluuttapörssissä ja käytännössä pörssi omistaa lompakkosi salasanan ja sinun voi olla ongelmatilanteissa haastavaa päästä käsiksi omistuksiisi. Et myöskään voi käyttää hajautettuja sovelluksia, kuten Web3 tai DeFi.

Pörsseissä olevat lompakot ovat kuitenkin turvallisia vaihtoehtoja, sillä niitä on käytännössä mahdotonta hakkeroida niiden turvallisen luonteen vuoksi. Isot pörssit pitävät huolen turvallisuudesta ja jos joku ei pääse esimerkiksi puhelimeesi käsiksi, niin sinua on vaikea hakkeroida.

Hajautettu lompakko

Hajautettu lompakko tarkoittaa sitä, että salainen koodi on sinulla hallussasi ja käytännössä mikään taho ei estä sinua käyttämästä kryptovaluuttojasi. Voit tehdä kyseisellä lompakolla kaikkia kryptovaluuttoihin liittyviä toimia ja käyttää DeFi sekä Web3 palveluita.

Paperilompakko

Paperilompakko tarkoittaa sitä, että olet kirjoittanut kryptovaluuttalompakkosi tiedot paperille ja sitä on mahdotonta hakkeroida. Jos joku kuitenkin saa selville paperilla olevat tiedot, niin voi se silloin johtaa varastamiseen.

Tämä säilytystapa on hyvä mikäli aikoo pelkästään ostaa kryptovaluuttaa ja säilyttää sitä pitkään omistuksessaan.

Ohjelmistolompakko

Ohjelmistolompakko on käytännössä sovellus, joka on yhdistettynä internetiin. Sovelluksen voi ladata tietokoneelle tai puhelimelle ja kauppaa on helppo käydä reaaliajassa. Tätä voisi verrata pörssissä tehtyihin ostoihin, koska sinulla on enemmän valtaa tehdä mitä haluat omistuksillasi.

Ohjelmistojen avulla toimivat lompakot ovat riskialttiita viruksille ja hakkeroinneille, mikäli niiden kanssa ei ole tarkkana.

Hardware-lompakko

Lompakkosi tiedot on tallennettuna ulkoiseen laitteeseen, mitä ei voi käyttää ilman sen yhdistämistä tietokoneeseen. Yleensä pieni laite, joka yhdistetään USB-liitännällä tietokoneeseen. Suurempi turvallisuus, sillä se ei ole aina yhdistettynä internetiin.

Tämä vaihtoehto on myös parempi sellaisille sijoittajille, jotka tekevät ostoja ja säilyttävät niitä pitkään samassa paikassa.

Miksi kannattaa ostaa kryptovaluuttaa?

Kryptovaluutat ovat suhteellisen tuore sijoituskohde, joten siellä on vielä paljon saatavaa. Tietenkin ne ovat useasti otsikoissa monen eri asian johdosta, mutta kryptovaluutat ovat suuri riski pankeille ja sen vuoksi niitä yritetään myös rajoittaa ympäri maailmaa.

Käytännössä omistamalla kryptovaluuttoja voi olla oma pankkisi. Kryptovaluuttaa voidaan ostaa pörssistä ja sen jälkeen siirtää omaan turvalliseen säilöntäpaikkaan. Voit ympäri maailmaa käyttää kryptovaluuttaa maksamiseen tai vaikka rajojen yli rahan siirtämiseen.

Kryptovaluutta ei ole pelkästään sijoittamiseen tarkoitettu asia. Bitcoin on esimerkiksi pelkästään maksamiseen ja arvon säilyttämiseen soveltuva kryptovaluutta ja se onkin alun perin suunniteltu maksamisvälineeksi. Monissa paikoissa ympäri maailmaa voi ostaa Bitcoinilla tavaroita.

Onko järkevää sijoittaa kryptovaluuttaan

Rahan arvon säilyttäminen

Kryptovaluuttoja voidaan rajoittaa koodilla. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Bitcoinia ei voi ikinä olla enempää, kuin 21 miljoonaa kappaletta kierrossa. Mitä useampi hankkii itselleen Bitcoinia, sitä suurempaa sen kysyntä on ja sen arvo nousee sitä mukaillen.

Pankit voivat taas tulostaa rahaa käytännössä loputtomasti. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon alenemista. Mitä enemmän rahaa on olemassa, sitä pienempi sen arvo on. Koronan iskiessä maailmaa jyrisytti taloushuolet ja vuoden aikana tehtiin kaikista maailmassa olevista dollareista 23%. Se jos joku kertoi, miten helppoa uuden rahan tekeminen on nykypäivänä.

Sijoittaminen

Kryptovaluuttojen kurssit ovat kaikki nousseet vuosien varrella. Jotkut kryptovaluutat ovat nousseet jopa satoja tuhansia prosentteja. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että se voisi tuoda varmaa voittoa. Koko ajan tulee uusia projekteja ja kokoajan poistuu vanhoja markkinoilta. Valtiot kieltävät kryptovaluuttoja ja ne toimet muuttavat niiden arvoa jatkuvasti.

Kryptovaluuttaan sijoittaminen ei ole missään nimessä varmaa, mutta se tuo uuden mahdollisuuden sijoittaa. Kryptovaluuttaa ei ole pakko ostaa isoa määrää kerrallaan, vaan voit tehdä vaikka 10 euron ostoja kuukausittain ja saat kasvatettua omaa omistustasi. Mikään ei tietenkään estä myyntiä vuorokauden ajasta riippumatta, jos tilanne niin vaatii

Hajautetut sovellukset internetissä

Kryptovaluuttoja voi ja kannattaa hyödyntää myös hajautettuihin sovelluksiin. Sovellukset tarjoavat uusia mahdollisuuksia rahoituksen maailmassa. Voit ottaa lainaa, tallettaa rahaa säästötilille tai lainata rahaa muille ihmisille ajasta ja paikasta riippumatta.

Pystyt myös osallistumaan erilaisiin peleihin ja muihin sovelluksiin, mikä on mahdollista vain kryptovaluuttalompakon avulla.

Lue tästä mitä tehdä jos kryptovaluutan arvo laskee

Mitä tehdä, jos kryptovaluutan arvo laskee?

Kryptovaluuttojen kurssit ovat tunnetusti todella ailahtelevaisia ja niiden kurssit saattavat aina muuttua jopa päivässä kymmeniä prosentteja. Vain tekemällä omaa ja tarkkaa analyysiä voidaan tehdä lopullinen päätös mihin niistä kannattaa sijoittaa rahojansa.

Näin ollen kannattaa aina pitää mielessä sijoittaessa, että sijoitat vain sen verran, kuin mitä olet valmis häviämään. Tutkimukset osoittavat, että sijoitusten arvo nousee jossain vaiheessa kuitenkin ylöspäin, joten mikäli sijoituksesi arvo laskee nopeasti, niin silloin kannattaa vain antaa niiden olla ja odottaa arvon nousua.

Tappiolla ei kannata kuitenkaan omaa kryptovaluuttaa myydä. Melkein kaikki kryptovaluutat ovat jossain vaiheessa laskeneet arvoa monia kymmeniä prosentteja ja nousseet takaisin uusiin huippuihin. Joka vuosi tulee aina uusia rajoituksia vastaan ja ne vaikuttavat aina markkinoihin negatiivisesti. Älä myy tunteella, vaan järjellä.

Muista kryptovaluuttojen verotus

Kryptovaluuttaa vaihtamalla on myös velvoitettu maksamaan veroa. Veron maksaminen riippuu siitä, millä tavalla kryptovaluutalla tehdään voittoa. Jos myyt tuotteita tai palveluita, on se silloin tuloverotuksen alaista. Jos taas myyt sitä pörssissä rahaksi, on se silloin pääomaverotuksen alaista tuloa.

Vero pitää muistaa kirjata aina jokaisesta myymästä kryptovaluutasta. Mikäli vaihdat kryptovaluuttaa toiseen, on sekin silloin verotettava tapahtuma ja siihen pätee samanlaiset säännöt. Kryptovaluutoilla voi tietenkin tehdä myös tappiota ja silloin ei tarvitse maksaa pääomaveroa tappiosta. Niitä voi hyväksilukea muita voittoja verotettaessa.

Kokoajan tarkentuvan verojärjestelmän takia kannattaa olla tarkkana omien kryptovaluuttojen kanssa, sillä jos veroilmoitusta ei tee, voi silloin tulla iso potti maksettavaksi pääomaveroa.

Pääomatulon veroprosentti

Pääomatuloa verotetaan Suomessa tietyllä tavalla ja sille on omat sääntönsä. 1000 euroon asti tehdyt myynnit ovat verottomia, mutta sen jälkeen prosentti nousee hurjasi. 30 000 euroon asti pääomatulon veroprosentti on 30% ja sen ylittävästä summasta verotetaan 34%.

Jos teet ison tilin kryptovaluutalla, niin jos et maksa pääomaveroa, voi silloin tulla iso vero maksettavaksi yllättäen. Suuriin summiin ei välttämättä monella ole varaa, joten silloin voi joutua ulosottoon ja pilata oman taloutensa.

Kryptovaluutta-pääomatulojen laskenta ja verotus

Kryptovaluuttojen pääomatulot lasketaan FIFO-periaatteella ja verotetaan samaan tapaan kuin muutkin pääomatulot esimerkiksi osinkotuloista. Yleisesti käytetään yksinkertaista laskukaavaa myyntivoiton laskemiseen. Ostat tuotteen X-hinnalla ja myyt sen Y-hinnalla. Noiden kahden erotus on se summa, josta sinun täytyy maksaa veroa. Otetaan esimerkki:

  • Ostat Bitcoinin hintaan 25 000 euroa.
  • Myyt Bitcoinin hintaan 30 000 euroa.
  • Lasketaan yhteen: 30 000 – 25 000 = 5000 euroa.
  • 5000 euron summasta maksat pääomaveroa 30% eli 1500 euroa.
  • Jos et ollut myynyt vuoden aikana mitään muuta, maksat silloin veroa vain 4000 eurosta eli 1200 euroa. Mikäli summa on ylittänyt 30 000 euron verran myyntituottoja vuodessa, maksat silloin veroa 1725 euroa.

Jos kryptovaluuttojen verotus tuntuu haastavalta, voit löytää nopealla Googlauksella muutamia sovelluksia jotka tarjoavat helpotusta veroasioiden laskemiseen. Myös kryptovaluuttapörssit ovat kehittäneet omia järjestelmiään tätä varten, jotta asiakkaiden kaupankäynti olisi mahdollisimman helppoa.

Miksi valita pörssi Euronderista?

Meiltä löydät hyviä ja turvallisia kryptovaluuttoihin tarkoitettuja pörssejä palvelustamme. Moni pörssi tarjoaa uudelle käyttäjälle etuuksia, sillä kilpailu pörssien välillä on kovaa. Meidän kauttamme löydät helposti kyseiset pörssit ja pääset nopeasti lukemaan lisätietoa niistä.

Kryptovaluutat voi tuntua vieraalta, mutta me kerromme sinulle kryptovaluutoista lisää ja saat kaikki tiedot samasta paikasta. Päivitämme myös kryptovaluuttoja tarjoavia pörssejä aina sitä mukaan, kun saamme tietoa uusista ja hyvistä tarjouksista.

Tee tili meidän palvelumme kautta ja tiedät olevasi turvallisilla vesillä. Sijoittaminen voi olla monille uusi asia, mutta turvallisen kumppanin kanssa on helppoa sijoittaa kryptovaluuttoihin jopa tänään.

Mitkä ovat suosittuja kryptovaluuttoja?

Kryptovaluuttoja on tänä päivänä jopa yli 23 000 erilaista. Nykyään uudesta uutisesta tai maailmalla tapahtuvasta asiasta voidaan tehdä kymmeniä uusia kryptovaluuttoja ja niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Maailman laajuisesti tehdään kauppaa joka paikassa ja moni tekee sitä rikollisesti ja saattaa viedä varasi jos et ole tarkkana.

Kryptovaluuttoja on kuitenkin turvallista ostaa pörssistä ja yleensä pörssit tekevät tarkkaa taustatutkimusta ennen uuden projektin myyntiin ottamista. Paras kryptovaluutta on makuasia ja ne käyttävät eri teknologioita sekä niiden taustalla on erilaisia tarkoituksia.

Toiset kryptovaluutat ovat tehty maksuvälineeksi ja toiset kryptovaluutat on tehty käytetyksi pelkästään transaktiokuluksi toisessa pörssissä. Myös transaktioihin käytettävää kryptovaluuttaa voidaan myydä ja se voi olla suosittu.

Suosituimmat kryptovaluutat

Ethereum lohkoketjussa käytetään Ethereumia maksamaan vaihtokauppassa olevia kuluja ja se on kuitenkin maailman toiseksi suosituin kryptovaluutta.

Bitcoin

Bitcoin (BTC) on ollut pitkään jos ei aina kryptovaluuttojen ykkönen. Vaikka Bitcoin tehtiin alun perin maksuvälineeksi, niin nykyään sitä ei käytetä enää siihen pelkästään. Sitä käyttää monet sijoittajat rahan arvon nousua varten ja moni ei enää myy tuosta noin vain omia Bitcoinejaan.

Bitcoineja voi olla maailmassa vain 21 miljoonaa kappaletta eikä niitä voi tulla enää sen jälkeen uusia lisää. Mikäli kryptovaluutat eivät menetä suosiotaan ja Bitcoinin menestys jatkuu, tulee sen arvo vain nousemaan entisestään.

Ethereum

Ethereum (ETH) tehtiin, kun huomattiin mitä rajoitteita Bitcoinissa on. Ethereum on älysopimusalusta, eli sille voi luoda ohjelmoitavia sovelluksia. Bitcoinia voi siirtää eteenpäin ja taaksepäin, mutta Ethereumia voidaan esimerkiksi ohjelmoida keräämään korkoa tai toimimaan muiden sovelluksien avulla.

Ethereum alustalla tehtyjä transaktioita verotetaan Ethereum kolikoilla. Voisit esimerkiksi ostaa Ethereum-alustalla toimivasta pörssistä kryptovaluuttaa ja maksat silloin käsittelykulun Ethereumina. Mitä isompi kysyntä transaktiolla on, sitä korkeampi on myös siitä maksettava kulu.

Tether

Tether (USDT) on vakaavaluutta, eli sen ideana on toimia digitaalisena vastapuolena dollarille. Vakaavaluutan hinta pyrkii olemaan saman verran, kuin mitä dollarin arvo on. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi siihen, että varat pysyvät digitaalisesti lohkoketjussa valmiina uuteen vaihtokauppaan tai sitten sen avulla voidaan hyödyntää hajautettuja sovelluksia, kuten Web3 tai DeFi.

Tethering arvo on tällä hetkellä 1$, ja se ei kovin paljon vaihtele kumpaankaan suuntaan. Ideana vakaavaluutalla on se, että jokaista tetheriä varten tulisi olla säilössä sama määrä dollareita, kuin mitä valuuttaakin on. Moni vakaavaluutta on kokenut vuosien varrella rajuja vaihteluita, mutta niiden toiminnan takana on ollut jotain täysin muuta, kuin sama määrä rahaa pankissa.

BNB

BNB on Binance kryptovaluuttapörssin oma kolikko ja sitä käytetään myös Pancake Swap nimisessä kryptovaluuttapörssissä samaan tapaan, kuin Ethereumia omassa alustassaan. Kun teet vaihtokauppaa Pancake Swapissa, maksat Binance coinilla transaktioita.

BNB on ollut jo vuosia olemassa ja se on noussut arvoa erittäin paljon. Virtuaalivaluutta poistaa jatkuvasti kierrosta isoja määriä valuuttaa, mikä ajaa sen arvoa jatkuvasti ylöspäin. Kryptovaluutoista tekee omalla tavalla erikoisia se, että niitä on monia erilaisia ja kaikkien markkinoiden kautta ei saa ostettua edes kaikkea.

Kryptovaluuttoja on paljon

Kryptovaluuttoja on paljon erilaisia. Nykypäivänä jopa yli 23 00 erilaista. Moni sijoittaa pääasiassa niihin, joiden markkina-arvo on top 100 parhaan kolikon joukossa. Ensimmäinen niistä on Bitcoin ja sen ajatellaan menevän ns. luottojärjestyksessä.

Mitä suuremmaksi luku nousee, sitä vähemmän siinä on rahaa kiinni ja sitä epäluotettavampi kyseinen kryptovaluutta silloin on. Se ei suoraan tarkoita mitään, mutta mitä vähemmän siihen on sijoitettu varallisuutta, sitä todennäköisemmin sinulla on mahdollisuus saada siitä itsellesi suuret sijoitusvoitot.

Vertailet kryptovaluuttapörssit helposti Euronderilla

Olemme keränneet Euronderiin helposti saataville eri kryptovaluuttojen tarjoajat ja kryptopörssit. Löydät sivustoltamme kryptopörssien ajankohtaisia tarjouksia, jotta pääset sijoittamaan edullisemmin kryptovaluuttoihin. Tämän lisäksi toimitamme tietoja aina vain luotettavista kryptopörsseistä, joten voit sijoittaa turvallisin mielin kryptovaluuttaan ja välttyä huijauksilta.